Portfolio

Contact:


Mijn naam is Beatrijs Hofland en ik ben geestelijk verzorger, ook wel zingevingsdeskundige. Ik ben gespecialiseerd in lastige levensvragen en begeleid mensen in instellingen en thuis. Welkom!

Waar ik echt een glimlach van op mijn gezicht krijg: een collega die me de tip geeft om die praatkaart met die kleurtjes te gebruiken in mijn contact met een bewoner met afasie. Blijkt dat een door mij ontworpen kaart te zijn...

Of die collega die zei: wij hebben ook een digitale stilteruimte gemaakt voor ons ziekenhuis! Dan worden de goede dingen gedeeld en creatief verdergedragen.

Presentaties

Lezing Zingeving zichtbaar maken in je organisatie, met de vier zetten:  zinrijk, zinvol, zintuiglijk en zinnelijk .

Lees meer »

Publicaties

Nieuwe nabijheid vertelt in 12 verhalen hoe bewoners in het verpleeghuis zoeken naar zin. Met de komst van het corona virus vraagt alles om een nieuwe betekenis. Beatrijs Hofland, geestelijk verzorger schetst de contouren van deze zoektocht. Te koop via de webshop of boekscout.nl of bestel bij je lokale boekhandel of Bol.com

Lees meer »

Promotie onderzoek

Ik ben Beatrijs Hofland. In september 2021 begon mijn promotie-onderzoek aan de Universiteit voor Humanistiek (UVH), mogelijk gemaakt door de SSVG. Ik heb theologie gestudeerd aan de Universiteit Leiden en heb mijn loopbaan vervolgd als geestelijk verzorger in ziekenhuizen, in instellingen voor revalidatie en (actueel) ouderenzorg en als zzp’er in de eerste lijn (geestelijke verzorging thuis). Daarnaast ben ik als bestuurslid van de beroepsvereniging voor geestelijk verzorgers, de VGVZ actief, waar beroepsontwikkeling en innovatie tot mijn portefeuille behoren.

In de ontmoetingen met mensen op mijn werk staat het samen zoeken naar bronnen van zin altijd centraal. Wat beweegt mensen ten diepste, waar putten mensen hun kracht uit, wie zijn nodig om de ander nabij te zijn? Wat is een betekenisvol leven, en hoe kunnen we mensen helpen om een betekenisvol leven te leiden?’ De Oostenrijkse psychiater Victor Frankl stelde een halve eeuw geleden dat dit ook is wat de mens in beweging zet: de noodzaak om een passend doel en betekenis te vinden.

Maar hoe kunnen we zin zoeken en vinden? Het beeld van zingeving dat ook door veel wetenschappelijk onderzoek wordt opgeroepen, is dat zingeving een maakbaar concept zou zijn. Dat maakt me nieuwsgierig: hoe is dat voor ouderen voor wie de wegen naar zin misschien niet zo makkelijk toegankelijk zijn? Ouderen die leven in een tijd waarin de continue versnelling, zoals onlangs geanalyseerd door de Duitse filosoof Hartmut Rosa, een maatschappij creëert waarin mensen achterblijven. Mensen die de snelle sociale, technologische en economische ontwikkelingen niet bij kunnen houden. Dit betreft juist vaak ouderen, met name die ouderen die zich in een sociaaleconomisch kwetsbare positie bevinden.

Mijn onderzoeksvraag concentreert zich dan ook op deze groep, voor wie de toegang tot bronnen van zin niet vanzelfsprekend is. De antwoorden die ik met dit onderzoek hoop te vinden, kunnen beleidsmakers en zorgverleners inspireren en informeren hoe zingeving voor ouderen beter toegankelijk te maken en daarmee de kwaliteit van leven te verbeteren.

Van mijn onderzoeksidee zijn de contouren getekend en die worden verder uitgewerkt in de komende jaren, onder de bezielende begeleiding van promotoren Laurens ten Kate en Pieter Dronkers. Mijn onderzoeksthema is sterk verweven met de thema’s van onderzoek binnen de bijzondere leerstoel ‘Vrijzinnige religiositeit en humanisme’, bekleed door Ten Kate. De titel van mijn project is ‘Ouder worden tussen sociale versnelling en continuïteit’.
Het wordt vooral een empirisch onderzoek, dat zal plaatsvinden in diverse zorginstellingen, waarbij ik een onderscheid ga maken in ouderen uit verschillende sociaaleconomische omgevingen.

 

BLOG

TEN VOLLE LEVEN, HOE DOE JE DAT?

Zijn verhaal klonk als een jongensboek. Spanning, gevaar, oorlogstijd, verzet. De heldenrol natuurlijk voor deze held. De vrouw die hij later zou trouwen en met wie hij over een maand zijn 70-jarig huwelijksfeest had willen vieren was in maart ‘45 maar net aan de dood ontsnapt. Bij een mislukte verzetsactie werden tientallen voorbijgangers van 18 jaar en ouder tegen de muur gezet.

Lees verder op: voormeervrijzinnigheid.nl