Een nieuw project van zingeving op de kaart

 

Deze tijden vragen om een hernieuwde kijk op levensvragen en zingeving.

En van ieder die daar beroepsmatig mee bezit gaat. We moeten meer werk met minder mensen leveren. De hulpvragen zijn anders dan voorheen en het werkgebied breidt zich steeds verder uit naar de thuissituatie. Om hier een antwoord op te vinden (het is nog een zoektocht) heb ik het project Vindplaats Zingeving in het leven geroepen. Je vindt hier een omschrijving van het project, de vertrouwde Toolbox met zingevingspakketten en gespreksmodellen. Er volgt meer, dus kijk regelmatig even op deze website!

Je start de zoektocht hier, met zinzoeken, zinvinden en zingeven. 

 

RoutekaartDag van de levensvragen 2022

Speciaal voor de 2022 editie van de Dag van de levensvragen heb ik iets nieuws ontwikkeld:

De vraag van je leven.

Deze vrij te printen en delen kaarten stellen een heel belangrijke levensvraag: Wat geeft je leven kleur? Op de achterzijde van de kaart kan een eigen antwoord geformuleerd worden. Er is ook een bijpassende pictokaart, om het gesprek hierover op gang te brengen. En natuurlijk tips om deze kaarten op een creatieve manier te verwerken. Hier kun je verder lezen of direct de verschillende kleuren (!) downloaden:

Geestelijk verzorger

Zoek je een ervaren spreker of trainer?

Ik bied training en begeleiding met deze thema's:

1. Zingeving bespreekbaar maken in je organisatie; praktische insteek

2. Levensvragen leren signaleren; oefenen met eigen casuïstiek

3. Reflectie op zingeving in de palliatieve zorg

Neem vrijblijvend contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Beatrijs.

Contact


Time for change:

Zingeving op de kaart is nu: vindplaats zingeving. 

De links naar de zingevingspakketten zijn vanaf nu voorzien van een wachtwoord. Mocht je de links naar bestelde pakketten opnieuw willen ontvangen, mail me dan even of vul onderstaand formulier in!


Ik ben Beatrijs Hofland, als geestelijk verzorger getraind in luisteren en begeleiden van mensen met levensvragen. Ik ben gespecialiseerd in zingeving op de kaart te zetten, in (ouderen)zorgorganisaties, in het onderwijs en in individuele begeleiding. Ook ben ik bestuurslid van de beroepsvereniging van geestelijk verzorgers (VGVZ) en doe een promotieonderzoek aan de UVH met als thema zingeving in het leven van ouderen In het verpleeghuis.

Lees meer in mijn Portfolio

Publicaties

Nieuwe nabijheid vertelt in 12 verhalen hoe bewoners in het verpleeghuis zoeken naar zin. Met de komst van het corona virus vraagt alles om een nieuwe betekenis. Beatrijs Hofland, geestelijk verzorger schetst de contouren van deze zoektocht. Te koop via de webshop of boekscout.nl of bestel bij je lokale boekhandel of Bol.com

Lees meer »

Presentaties

Lezing Zingeving zichtbaar maken in je organisatie, met de vier zetten:  zinrijk, zinvol, zintuiglijk en zinnelijk .

Lees meer »

Vindplaatsen van zin. 

Wie, wat, hoe, wanneer en waarom?

Geestelijke verzorging in een hernieuwd daglicht. Het waarom:

Meebewegen met veranderende maatschappelijke ontwikkelingen: vergrijzing, toename zorgzwaarte voor mensen opgenomen in verpleeghuis, psychosociale problematiek die in zorgverlening meer en meer erkend wordt als zingevingsproblematiek, einde aan houdbaarheidsdatum van maakbaarheid van het leven (lessons learned in coronatijd), ouderenzorg die vraagt om bundeling van krachten en betere samenwerking in het zorglandschap. En tot slot het appèl dat op geestelijk verzorgers is en wordt gedaan om zich te verhouden tot deze ontwikkelingen, dat ook doet op bestuursniveau in een herijking van de beroepsstandaard bijvoorbeeld (VGVZ 2022).

 


Routekaart

Start hier met zinzoeken, zinvinden of zingeven:

Gesprekskaart levensvragen

Veel collega's geven aan dat geestelijke verzorging zo'n talig vak is. Daar zijn we vaak heel blij mee en voelen we ons in thuis: in teksten, gedichten, woorden die precies passen. Aan de andere kant vormen die soms een hindernis. Daarom ben ik op zoek naar niet-talige vormen van ontmoeting, nabijheid en zorg voor elkaar. Wat ik heb gevonden, deel ik op deze site. Een van die vondsten is het vertalen van drie belangrijke vragen (afkomstig van Mount Vernon Cancer Network) in een pictokaart:

Toolbox zingeving

In de toolbox vind je gespreksmaterialen om met zinzoekers in gesprek te gaan. Er zijn 3 categorieen:

  • Gesprek met individuele (clienten)
  • Groepsgesprekken
  • Teamondersteuning

Nu gratis te downloaden 

Zingevingspakket blauw geel: klik op deze link.

Gebruik hiervoor wachtwoord Zingevingspakketblauwgeel1

Zingevingspakketten:


Zinspiratie:

Webshop:

Vergezicht

Er is op dit moment nog geen sprake van 'na de zware tijden', we kunnen nauwelijks terugblikken of moeten al weer vooruit. Niet iedereen kan en wil dit meemaken, voor sommigen van ons ligt het tempo ongetwijfeld te hoog. Of is de gekozen koers niet vanuit vrijheid gekozen en voelt daarom als opgelegd, van bovenaf wellicht. En toch...met de ervaringen die we voor altijd meedragen, kunnen we voorzichtig richting de toekomst blikken. Vanuit de plek waar we staan. Die plek waar we staan kan aanvoelen als een plek waar van alles mist. Tijd, middelen, aandacht, ruimte. Die plek is goed gevuld met professionele ervaring, met kennis en kunde en sensitiviteit. En zelfs als we het gevoel hebben niet meer terug te kunnen naar die plek die ons vertrouwd was, kunnen we wel de ruimte maken om opnieuw te zoeken naar wat van waarde is in dit werk en letterlijk ruimte maken voor wat zich aandient.

Met de dragende gedachte van filosoof Martin Buber:

Er is iets dat men op één enkele plaats ter wereld kan vinden. Het is een grote schat, men kan hem de vervulling van het bestaan noemen. En de plaats waar deze schat te vinden is, is de plaats waar men staat.

 

Vanuit die plek wil ik een uitnodiging doen om op zoek te gaan. Naar plaatsen van zin. Naar nieuwe vormen van aandachtige betrokkenheid, van nabijheid. 


Ga naar:

Algemene Voorwaarden Zingeving Op De Kaart
PDF – 66,1 KB 105 downloads
Privacyverklaring Zingeving Op De Kaart
PDF – 41,4 KB 72 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.